Verbeter je professionele imago met fotografie

Post Image

Een goede profielfoto biedt veel voordelen. In het digitale tijdperk, waarin de eerste indruk online wordt gemaakt, kan een sterk professioneel imago de sleutel zijn om op te vallen om die droombaan te krijgen. Fotografie van hoge kwaliteit kan het verschil maken als het gaat om het tonen van je persoonlijke merk op platforms zoals LinkedIn. In dit blog bespreken we hoe investeren in goede fotografie je kan helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan of gewoon je professionele online aanwezigheid kan verbeteren.

De impact van een goede profielfoto

Een foto zegt meer dan duizend woorden, en dat geldt zeker voor professionele profielfoto’s. Een hoogwaardige, goed samengestelde foto kan je persoonlijkheid, professionaliteit en betrouwbaarheid overbrengen, allemaal essentiële kwaliteiten waar werkgevers en klanten naar zoeken. Hier lees je hoe een goede profielfoto het verschil kan maken:

Het Halo-effect

Het Halo-effect is een cognitief vooroordeel waardoor mensen iemands algemene capaciteiten beoordelen op basis van één positieve eigenschap, zoals het uiterlijk. Een professioneel ogende profielfoto kan een positieve indruk wekken. Die doorwerkt in andere aspecten van je online aanwezigheid, waardoor je competenter, sympathieker en succesvoller overkomt.

Val op tussen de massa

LinkedIn heeft meer dan 774 miljoen gebruikers, en een aanzienlijk deel van hen gebruikt slecht genomen selfies of verouderde foto’s. Door te investeren in een goede profielfoto, val je meteen op tussen de massa en verhoog je de kans om opgemerkt te worden door recruiters en potentiële werkgevers.

Verhoogde betrokkenheid

Profielfoto’s zijn het eerste wat mensen zien als ze je LinkedIn profiel bezoeken. Een opvallende, goed genomen foto zal hun aandacht trekken en hen aanmoedigen meer tijd te besteden aan het verkennen van je profiel. En meer te weten te komen over je vaardigheden, ervaring en prestaties.

Tips voor het maken van de perfecte professionele foto

Nu je begrijpt hoe belangrijk een goede profielfoto is. Is het tijd om te leren hoe je de perfecte foto maakt. Hier zijn enkele tips om je te helpen een professioneel ogende foto te maken die je beste zelf laat zien:

 1. Dress for Success
  Kies kleding die het beeld vertegenwoordigt dat je in jouw sector of vakgebied wilt uitstralen. Kleed je professioneel, maar wees niet bang om je persoonlijkheid te laten doorschijnen. Als je bijvoorbeeld in een creatieve branche werkt, is het goed om iets kleurrijks of unieks te dragen. Zorg er wel voor dat je outfit schoon, goed passend en kreukvrij is.
 2. Zoek de juiste achtergrond
  Een eenvoudige, overzichtelijke achtergrond werkt het beste voor professionele foto’s. Vermijd drukke patronen of te felle kleuren, want die kunnen afleiden. Een effen muur of een vage buitenomgeving kan een schone en gepolijste look creëren.
 3. Verlichting is essentieel
  Goede verlichting is essentieel voor een foto van hoge kwaliteit. Natuurlijk licht is het meest flatterend, dus probeer de foto te nemen bij een raam of buiten tijdens de vroege ochtend of late middaguren. Als er geen natuurlijk licht beschikbaar is, gebruik dan een zachte lichtbron om harde schaduwen te minimaliseren en het beste in je gelaatstrekken naar voren te laten komen.
 4. Gebruik een hoogwaardige camera
  Hoewel smartphonecamera’s een lange weg hebben afgelegd, gaat er niets boven de kwaliteit en controle die een DSLR of spiegelloze camera biedt. Als je geen professionele camera hebt, overweeg dan een fotograaf in te huren of een camera van een vriend te lenen.

  5. Vergeet niet te glimlachen
  Een oprechte, warme glimlach kan het verschil maken bij het creëren van een positief en toegankelijk imago. Oefen het glimlachen voor de spiegel om de meest flatterende hoek en uitdrukking te vinden.

De voordelen van professionele

Fotografie voor je persoonlijke merk
Investeren in professionele fotografie is niet beperkt tot alleen je profielfoto. Afbeeldingen van hoge kwaliteit kunnen worden gebruikt op je hele persoonlijke website, online portfolio of zelfs op je cv om een samenhangend en gepolijst persoonlijk merk te creëren.

 • Men ziet direct waar je voor staat en wat je belangrijk vindt.
 • Een bezoeker krijgt direct een goede indruk van je.
 • Sommige foto’s zijn tijdloos. Mits je niet teveel verandert. Kan je de foto jaren gebruiken.
Vorige
De Canon EF 50mm f/1.8 STM lens is dé beginnerslens
Volgende
Hoe fotografie ook voor mijn rust zorgt