Recente reacties
Neem contact op

Met lange sluitertijd fotografie raad je het wellicht al… De lens staat zo lang mogelijk open, om zoveel mogelijk licht te vangen. Of te wel; een lange sluitertijd. Veelal toegepast tijdens het fotograferen in de nacht omdat overdag hiermee fotograferen moeilijk is. Maar niet onmogelijk! In dit blog leg ik je uit hoe je de instellingen van je camera kan gebruiken wanneer je een foto met lange sluitertijd wilt nemen.
Wat een lange sluitertijd doet en hoe je het instelt
Wil je een lange sluitertijd instellen? Dan moet je ook rekening houden met je andere instelling om alsnog een mooie plaat te kunnen schieten. Maar eerst leg ik je uit wat een lange sluitertijd is en wat het precies doet. Je sluitertijd bepaalt hoelang de lens erover doet om te sluiten. Ben je bijvoorbeeld een sportevenement aan het fotograferen? Dan wil je de sluitertijd zo hoog mogelijk instellen om elke beweging te bevriezen. Wil je een pad creëren met de achterlichten van een auto? Dan dien je lange sluitertijd in te stellen!
Met een lange sluitertijd zet je de opening van je lens namelijk zo lang mogelijk open. Dit zorgt ervoor dat er veel licht bij de sensor van je camera binnen komt. Goed voor wanneer de omgeving voor weinig natuurlijk licht zorgt of tijdens het fotograferen in de nacht. Maar omdat de lens zo lang openstaat, is een bijkomend effect dat de tijd als het ware stil staat. Al het bewegende binnen jouw zicht, wordt enorm vertraagd vastgelegd. Waardoor je bijvoorbeeld kan tekenen met de achterlichten van een auto. Het is hierbij wel van belang dat je jouw camera stil houdt. Een goed statief komt dus wel van pas!



Een lange sluitertijd instellen
- De sluitertijd
Om een foto met lange sluitertijd te krijgen, dien je de sluitertijd zo hoog mogelijk in te stellen. Sommige camera’s kunnen maar tot 1/30e van een seconde, andere kunnen een nog langere sluitertijd aan. Maar vanaf 1/10e kom je al een heel eind om een lange sluitertijd foto te creëren. - Diafragma
Door een lange sluitertijd in te stellen, creëer je enorm veel licht. Soms wordt de foto hiermee overbelicht, maar dit kan je opvangen door met andere instellingen te spelen. Instellingen zoals het Diafragma. Diafragma bepaalt hoe wijd je lens openstaat. Hoe kleiner de opening, hoe hoger de diafragma. Hoe hoger de diafragma, des te scherper de foto zal zijn. Bijvoorbeeld f/10. Wanneer je een foto met lange sluitertijd maakt, helpt het dus om een hoger diafragma te pakken. Pak je een lager diafragma (de lens gaat verder open), zal de foto, en met name de achtergrond, minder scherp zijn. - ISO-waarde
De ISO-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor van je camera. Een lage ISO-waarde is goed voor daglicht, bijvoorbeeld ISO 100. Maar in de nacht kan je soms beter uit de voeten met ISO 800. Hoe hoger je ISO-waarde, des te minder scherp de foto zal zijn. Als je een te hoge waarde pakt zal je ook ruis op je eindproduct zien.
Om tot een mooie foto met lange sluitertijd te komen moet je een beetje spelen met de bovenstaande instellingen. Hierbij is het vooral vallen en opstaan! Je leert het door te doen.
Het is trouwens ook mogelijk om lange sluitertijd fotografie overdag te doen! Hiervoor kan je een zogenaamde ND-filter aanschaffen voor je lens. Deze grijs-filter zorgt ervoor dat er minder licht op je lens valt. En het dus mogelijk maakt om lange sluitertijd fotografie overdag te doen.



Veel gestelde vragen
- Wat is een lange sluitertijd?
- Lange sluitertijd is de tijd dat je lens erover doet om te sluiten. En dus om een beeld vast te leggen. Hoe langer de lens neemt, hoe meer licht er binnenkomt. Veel wordt het dus gebruikt in het holst van de nacht, wanneer het niet erg is als het onderwerp van je foto niet vastgevroren is zoals bij sportevenementen.
- No Comments
- Leave a comment