De Canon EF 50mm f/1.8 STM lens is dé beginnerslens

Post Image

De 50mm lens f/1.8! Het is één van mijn eerste lenzen en ik ben van mening dat het ook die van jou moet zijn als je net begint. Ik heb het natuurlijk over de plastic fantastic, oftewel de Canon EF 50 mm f/1.8 lens! Een ongelooflijk goede instap lens. Één die heel lichtsterk is, een mooi scherpte/diepte effect weet te creëren én erg licht van gewicht is. Daarboven is hij heel goed betaalbaar. Sterker nog. Er is geen enkel merk van camera’s of objectieven die boven de 200 euro vraagt. Hieronder duik ik dieper in op de pluspunten. Allemaal redenen waarom jij hem ook vandaag moet aanschaffen.

Waarom het een goed objectief is voor de beginner

Het moeilijkste aan fotografie wanneer je net begint, is het onder controle krijgen van je handmatige settings. Daarbij draait het allemaal om alle instellingen met elkaar samen te laten werken. Zodat jij in elk licht je onderwerp weet vast te leggen. De 50 mm lens kan hierbij tot bijna het uiterste gaan. Namelijk een diafragma van f/1.8. Dit zorgt ervoor dat jij op de donkerste plekken nog een prachtig plaatje kan schieten. Maar wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat je met deze lens van het ene uiterste naar het andere uiterste kan gaan. En als beginner leer je daar enorm veel van. Je ziet namelijk precies wat het effect is als je diafragma op f/11 staat in plaats van op f/1.8.

Het Bokeh-effect creëren

Wat men vaak aantrekt om te beginnen met fotografie is het bokeh-effect. Dit is wanneer het onderwerp van je foto super scherp is, maar de achtergrond wazig. Vaak wordt dit dan ook voor portretfotografie ingezet. Deze specifieke lens leent zicht daar heel goed voor. Wanneer je jouw instelling voor de diafragma op f/1.8 zet, is je diafragma heel laag. Dit zorgt voor veel licht, maar het zorgt ook voor het scherpte/diepte effect. Wanneer je dit in balans kan krijgen met je andere instellingen, krijg je prachtige foto’s.

Goed voor videografie

Niet mijn straatje, videografie. Maar ik heb het wel eens geprobeerd met de 50mm lens. Deze lens is – samen met het lage diafragma – perfect voor videografie. Dit komt mede door het STM motortje, dat scherp stelt voor jou. Het motortje is bijna geruisloos, waardoor je geen rare geluiden in het eindresultaat hoort.

50 mm lens
50 mm lens

Een aantal foto’s die ik met de lens heb gemaakt

Om je een beter beeld te kunnen geven van de mogelijkheden, toon ik hieronder een aantal foto’s. Foto’s die alleen met de 50mm lens zijn geschoten. De zachte achtergrond loopt feilloos over op de voorgrond. Dit effect proberen mobiele telefoons ook toe te passen door middel van een filter. Maar als je goed kijkt, zie je een lelijk randje dichtbij je onderwerp. Laat het mij weten wanneer je vragen hebt!

Is de lens makkelijk in gebruik?
Ja! Je je lijnt het rode stipje op je schroefdraad met het rode stipje op je body en draait je lens linksom. Dit doe je totdat je merkt dat het goed vastzit. Daarna is het een kwestie van rommelen met je instellingen. Je moet ergens beginnen!
Is het vaste brandpunt lastig om mee om te gaan?
Ja en nee. Je kan simpelweg niet te ver of te dichtbij je onderwerp staan. Het is even proberen tot je het door hebt.
Vorige
Beginnen aan fotografie doe je zo
Volgende
Verbeter je professionele imago met fotografie