Nachtfotografie, hoe doe je het?

Post Image

Nacht fotografie is een andere tak van sport. Er komt nét iets meer technische- en materiaalkennis bij kijken. Je moet bepalen welke sluitertijd je zal pakken, welke ISO het best is en welk diafragma je kiest. Met het doel om genoeg licht te kunnen vangen, scherpte te behouden en dat terwijl er zo min mogelijk beweging mag plaatsvinden in je nacht foto. Nachtfotografie gaat dus niet zomaar met een camera in de losse pols. Je hebt hier een statief voor nodig en genoeg kennis voor de instellingen.

Een uitleg over je instellingen

Er moet een balans gevonden worden tussen tussen het scherp houden van de nacht foto, genoeg licht naar binnen krijgen zodat het onderwerp goed zichtbaar is en zelf zo min mogelijk beweging te maken. De scherpte van een foto valt vaak te regelen met een (redelijk) hoog diafragma, bijvoorbeeld f/10. Het bijkomende nadeel, als ik het zo mag noemen, is dat de foto er donker van wordt. Diafragma bepaalt hoe ver je de lens open zet. Hoe verder deze openstaat, hoe meer licht er naar binnen komt. Hoe kleiner de opening, des te scherper en donkerder de foto zal zijn.

Het donkere van de gekozen diafragma instellingen wanneer je aan nachtfotografie doet, kun je tackelen met twee andere instellingen. Nummer één is de juiste ISO instelling pakken. Nummer twee is je sluitertijd.

Goed, ISO. Dit gaat om de lichtgevoeligheid van de sensor in de camera. Door met je ISO te spelen kan je de foto donkerder of lichter maken. Ook hierbij moet je er rekening mee houden dat een hoge ISO je foto minder scherp maakt, net als bij de diafragma. Bij een ISO van 900 begint er een kleine ruis te ontstaan.

Over op de sluitertijd voor je nacht fotografie. Sluitertijd is, je begrijpt ‘m al, de tijd dat je lens neemt om te sluiten. Hoe langer je lens neemt, hoe meer licht er binnen kan komen. Ook is het zo dat bij een lange sluitertijd elke kleine beweging funest kan zijn voor het resultaat. De foto zal er bewogen uitzien, waardoor je soms het onderwerp niet meer terug herkent. Voor nachtfotografie is om die reden een statief geen overbodige luxe. Dit zorgt ervoor dat je camera, stevig, met drie poten op de grond staat.

De kunst is om de juiste combinatie tussen de drie te vinden voor jouw nacht foto. Zo is de foto hierboven geschoten met de volgende instellingen: ISO 200, Diafragma f/10 en sluitertijd 1/30.

Welke spullen heb ik nodig met nacht fotografie?

Een lens met een goede lichtsterkte, een goed en stevig statief en uiteraard een mooie body. En in de koude winteravonden zijn handschoenen ook zeker niet onmisbaar!

Zelf zet ik voor nachtfotografie vaak mijn 18-55 mm lens in, om zoveel mogelijk in beeld te kunnen krijgen. Het is een instapmodel, maar kan de klus makkelijk klaren! Daarnaast heb ik een redelijk basic statief mee, dat ik bij een lichte wind kan verzwaren met mijn tas bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat de beweging door de wind zoveel als mogelijk wordt beperkt.

Voor het bewerken gebruik ik of diverse presets die je makkelijk op het internet kunt downloaden. Of ik houd het bij de standaard instellingen zoals witbalans, lichtsterkte, kleur, contrast en overige instellingen. Een gratis tool hiervoor is .Gimp, maar ik gebruik zelf vaak Adobe Lightroom, waar de presets ook makkelijk in te installeren zijn.

Vorige
Lange sluitertijd fotografie. Hoe werkt het?
Volgende
Architectuur fotografie!