Allesover
Generative AIFotografie
Adobe Photoshop heeft zojuist een update de wereld in geroepen waar Generative AI in is verwerkt. Wat zal dat doen met de artistieke wereld waaronder fotografie? Hier is mijn kijk erop.

Artificial Intelligence (AI) kan ook 'creatief' zijn

Mijn bevindingen

Toen een aantal jaar geleden AI haar opmars maakte, dacht ik altijd dat de creatieve sector veilig zou zijn. Dat blijkt inmiddels (voor sommige helaas) niet zo te zijn.  Sterker nog. Midjourney en (zelfs) Adobe Photoshop pakken het al groot uit. Midjourney kan met een simpele prompt van alles creëren op basis van een enorme database aan beelden. Photoshop Betá werkt soortgelijk, maar daar voeg je voornamelijk dingen toe aan een bestaand beeld. Gaaf en interessant is het zeker. Ik als hobbyfotograaf heb daar wel mijn mening en/of bedenkingen over. Maar misschien zit ik nog in de ontkenningsfase. In ieder geval deel ik graag mijn pros en cons met je! Let wel: het staat nog in de kinderschoenen.

Wat zijn de pros van AI gegenereerde beelden?

De cons van AI gegenereerde beelden

Hierboven heb ik mijn mening al deels door laten schemeren, maar ik probeerde zo objectief mogelijk te blijven. Hieronder geef ik mijn ongezouten mening met de kennis die ik nu heb.

AI gegenereerde alfbeelding van het dePot.
AI gegenereerde alfbeelding van de Kubuswoningen.

Mijn kijk op dit alles

Laat ik voorop stellen dat ik ongelooflijk onder de indruk ben van de software. Zo wordt de lichtval wat je in je basis foto hebt, zonder moeite toegepast op het neppe dat je toevoegt. Kijk maar naar de luchtballon hieronder. En natuurlijk zijn er punten die absoluut niet aantrekkelijk ogen of echt lijken. Maar het staat dan ook nog in de kinderschoenen. En in alle eerlijkheid ben ik een beetje bang gemaakt door hoe goed het nu al is. Dat wordt natuurlijk alleen maar beter. En ik denk dat je in ontkenning bent als je denkt dat jouw baan veilig is. Vroeg of laat wordt in jouw werkveld AI ook toegepast. Ik zat immers ook fout met mijn inschatting. Zo ben ik dat stiekem ook voor mijn hobby. Nu nog niet, maar ik voel de bui wel hangen.

Wat slecht is in mijn ogen

Ik noem maar één punt: Wat voor mij kunst, kunst maakt. Is de menselijke touch. Zowel in fotografie, tekst schrijven, ontwerpen en elk ander beroep waar een vorm van creativiteit bij komt kijken. Dat gaat in mijn ogen niet op in de wereld van AI. Dat is naar mijn idee onmogelijk. Ja, je kan het mooi vinden. Maar échte emoties zullen ontbreken. Maar wellicht schat ik het weer verkeerd in. Who knows…

De voordelen

Ik denk, dat wanneer we het goed gaan toepassen, we een enorme efficiëntieslag kunnen slaan. Met de juiste prompts kun je straks voor snelle klusjes de mooiste dingen realiseren. Maar dan wel zonder die menselijke touch. Ook is het mogelijk om dingen te maken die er niet zijn. Dat kan ook gezien worden als een vorm van creativiteit natuurlijk.

Ik ben benieuwd

Ik ben benieuwd naar wat komen gaat. Ik kan het lastig inschatten, omdat ik er te weinig kennis van heb. Wel is het overduidelijk voor mij dat AI blijft, in welke vorm dan ook. Ik denk wel dat het belangrijk is dat de mens een grens kan bewaken in hoeverre we AI laten ontwikkelen. Zo hoor je nu al veel verhalen dat AI straks zelf beslissingen kan nemen en het wellicht aan onze macht voorbij gaat. Maar dat is nog een grote stap verder dan wat ik hierboven heb besproken.

Wat denk jij? Laat het mij weten. Of wil je eerst meer over mij te weten komen?

AI gegenereerde alfbeelding van de Kubuswoningen.

Vragen, opmerkingen of feedback? Ik ben benieuwd naar al je bevindingen. Stuur mij een berichtje!

Leer meerover
Natuurfotografie