Allesover
PortretFotografie
Met portretfotografie probeer ik altijd de emotie achter de mens vast te leggen op beeld. Zo puur mogelijk is in mijn ogen het mooist.

Portretten vastleggen is niet altijd makkelijk

Wat spreekt mij aan

Portretfoto’s schiet ik persoonlijk het liefst met een laag diafragma. Meestal een diafragma van f/1.4. Hierdoor krijgt de onderwerp van de foto meer aandacht omdat de achtergrond vervaagt. En ik ben hier niet de enige in. Vaak wordt portret fotografie met een laag diafragma geschoten.

Hiervoor pak ik graag mijn ‘plastic fantastic’ lens. Oftewel een 50mm primelens, met een diafragma die start bij f/1.4. De lens wordt zo genoemd, omdat hij behoorlijk goed betaalbaar is terwijl hij ook goed lichtsterk is. Voor portretten de ideale lens in mijn ogen.

Een portret foto van een bekende

Bij het schieten van een portret foto ben je vaak erg intiem met het onderwerp, 1 op 1. En wanneer je net begint met portretfotografie kan dit onwennig zijn misschien. Jij als fotograaf moet nog veel vallen en opstaan met het schieten van portretfoto’s en dat terwijl je jouw onderwerp op zijn/haar gemak moet laten voelen. Daarom schiet ik nu voornamelijk nog met bekende. Daar durf je in ieder geval al alles tegen te zeggen en zij hebben begrip voor jouw gebrek aan ervaring. Begin je met portretfotografie? Begin dan met een bekende!

De setting met portret fotografie kiezen

De juiste setting kiezen is een kwart van het werk. Portret fotografie komt neer op de setting, het model, jouw skills en het bewerken van de portret foto. Het kan veel bepalend zijn waar je jouw model vastlegt. Een grauwe omgeving zoals een industrieterrein of de haven maken de foto's grof en gaaf. Een bloemenperk kan de sfeer schattig, romantisch of vrolijk maken. Kies je de juiste locatie, dan heb je er dus al een groot deel van het werk opzitten.

Portretfoto's bewerken

Adobe Lightroom

Persoonlijk bewerk ik mijn beelden graag in Adobe Lightroom. Het is vrij makkelijk te gebruiken, het is eenvoudig om presets te installeren en alles is overzichtelijk. Voor portretfoto’s heb ik bijvoorbeeld een apart mapje aan presets waardoor men (misschien) de foto van mij al herkent aan de hand van de bewerking. Een soort handtekening.

Adobe Photoshop

Adobe photoshop gebruik ik puur voor het bewerken van de originele portret foto. Het kan iets simpels zijn als het wegwerken van een blikje Cola of het gladstrijken van kleding. Het vergt wel enige kennis om dit op te kunnen pakken. Maar daar is Youtube voor! Ik heb het geluk gehad dat ik het tijdens een opleiding kon leren.

Vragen, opmerkingen of feedback? Ik ben benieuwd naar al je bevindingen. Stuur mij een berichtje!

Allesover
RotterdamInBeeld