Allesover
ZwartWit Foto
Een zwart wit foto zegt soms zoveel meer dan een foto in kleur. Het doet soms lijken alsof je in de ziel van het onderwerp kan kijken. Of zelfs terug in de tijd.

Een zwart wit foto maakt een beeld krachtig

Wat spreekt mij aan

Vaak wanneer ik terugkom van het fotograferen, kruip ik direct achter mijn laptop om de beelden te bewerken. Pas op dit moment bepaal ik of de geschoten foto een zwart wit foto wordt, of in kleur blijft. Wanneer ik – om welke reden dan ook – voor een zwart wit foto kies, merk ik vaak dat het iets met mij doet. Meer dan wanneer ik een foto in kleur bewerk, die ik mooi vind. Mijn brein gaat erop los. Je kruipt – althans ik – al sneller in de ziel van het onderwerp of het verleden van het landschap.

Zwart wit portret foto’s

Dit gevoel heb ik voornamelijk als het om zwart wit portret foto’s gaat of bij zwart wit straatfotografie. Hier komen dan ook emoties bij kijken van degene die is vastgelegd. In tegenstelling tot een statisch gebouw of een zwart wit foto van natuur. De schaduw dat op het gezicht valt, maken de imperfecties nog duidelijker. Al zijn deze ‘imperfecties’ juist de aspecten die een mens in mijn ogen mooi maakt. Rimpels, moedervlekken, vormen, puistjes, sproeten, ogen, noem maar op.

Straatfotografie in Rotterdam, stadscentrum.

Zwart wit foto van landschap

Een zwart wit foto van landschap kan mooi uitpakken. Zo kan een zwart wit foto van natuur wat grauwer ogen dan het in werkelijkheid is. Schuimkoppen op zee in de wintermaanden maken een grotere indruk wanneer het beeld in zwart wit is. Vanuit mijn optiek is dit omdat degene die de foto bekijkt, meer aandacht zal hebben voor details. Je wordt namelijk niet afgeleid door kleur en kan zo diep in de foto verdwalen. Dat effect heet een zwart wit foto van natuur in ieder geval op mij.

Zwart wit straatfotografie in Rotterdam

Beelden bewerken

Adobe Lightroom

In Adobe Lightroom bewerk ik het merendeel van mijn beeldmateriaal. Hierin heb ik diverse presets staan, die ik regelmatig op beelden toepas. Achteraf bewerk ik deze nog, gezien het licht, de locatie en het onderwerp nooit hetzelfde is. Presets kun je makkelijk vinden op het internet, sommige zijn gratis en voor sommige moet je een som geld neertellen.

Adobe Photoshop

Photoshop pas ik voornamelijk toe, wanneer ik oneffenheden in beeld zie die weg moeten. Of wanneer een straatlantaarn bijvoorbeeld een doorn in het oog is. Met diverse tool kun je jouw beeld makkelijk manipuleren in de positieve zin. Nog geen ervaring? Met een aantal Youtube video’s kan je al snel uit de voeten komen.

Vragen, opmerkingen of feedback? Ik ben benieuwd naar al je bevindingen. Stuur mij een berichtje!

Allesover
PortretFotografie